Savulammaspaisti
Muskottipähkinämuusilla, hunajarosmariini-uunijuureksilla ja glögipunaviinikastikkeella
Juhlapöytä on paistinsa ansainnut. Tuorein reseptimme esittelee helpon ja herkullisen vaihtoehdon possun kaslerille tai naudalle: savulammaspaistin, muskottipähkinämuusilla, hunajarosmariini-uunijuureksilla ja glögipunaviinikastikkeella.
Uunijuurekset
- 400g Porkkanoita
- 400g Lanttua
- 600g Bataattia
- 4 Rosmariinin oksaa
- 2 Valkosipulin kynttä
- 1rkl Suolaa
- 2rkl Hunajaa
- 3rkl Öljyä
Valmistus:
Aloita kuorimalla ja kuutioimalla juurekset. Hienonna myös rosmariinin lehdet, sekä valkosipuli. Siirrä kaikki tämän jälkeen isohkoon kulhoon ja lisää kaikki puuttuvat raaka-aineet joukkoon. Sekoita mausteet tasaisesti ja kaada uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda 225 asteisessa uunissa kunnes juureksissa on nätti hieman hiiltynyt pinta. (30-45min)
Savulammas ja muskottipähkinämuusi
- 1kg Korpelan savulammaspaistia
- 2kg Jauhoisiaperunoita
- 1l Maitoa
- 100g Voita
- 1-2 tl Muskottipähkinää
- Suolaa
Valmistus:
Kuori perunat ja keitä niin kauan kunnes ovat pehmeitä. Isot perunat kannattaa pilkkoa, niin keittoaika pienenee. Lämmitä noin 1/2 litraa maitoa esimerkiksi mikrossa ja ota voi huoneen lämpöön. Murskaa perunat muusinuijalla tai perunaprässillä. Älä käytä vatkainta. Lisää voi, jonka jälkeen maitoa kunnes koostumus on sopiva. Lopuksi lisää muskottipähkinä ja suola.
Siivuta kypsä savulammaspaisti.
Glögipunaviinikastike
- 4dl Glögiä (sokeroimaton)
- 3dl Punaviiniä
- 3 Timjamin oksaa
- 1 Rosmariinin oksa
- 1 Tähtianis
- 3 Kanelitankoa
- 2rkl Sokeria
- 1rkl Punaviinietikkaa
- 2tl Suolaa
- 25g Voita
- Maizenaa/vehnäjauhoja
Valmistus:
Kaada glögi ja punaviini kattilaan. Lisää timjami, rosmariini, tähtianis ja kanelitangot. Keitä tätä noin 20 minuuttia. Siivilöi kastike ja lisää joukkoon suola, sokeri ja punaviinietikka. Keitä vielä 10 minuuttia. Suurusta kastike vesi-maizena seoksella samalla vispilällä sekoittaen. Lopuksi sekoita joukkoon vielä voi.