Kana gyros
Makumatka kreikkaan omassa keittiössäsi!
Gyros on kreikkalainen ruokalaji, joka tehdään vuolemalla lihasiivuja pystyssä pyörivästä vartaasta. Sana gyros tarkoittaakin pyörivää ja oikea lausuntatapa on suuriinpiirtein ”jiros”. Entä oletko koskaan miettinyt, mitä eroa on gyroksella ja dönerillä? Kyse on samasta ruokalajista, mutta döner tulee Turkista ja valmistetaan naudasta. Gyros puolestaan voidaan valmistaa lampaasta, possusta tai kanasta kuten meidän gyroksemme.
Korpelan resepti:
Aasialainen gyros (6 hlö)
Valmista lisukkeet tässä järjestyksessä. Itse leivotut tortillalätyt voit halutessasi korvata myös kaupan valmiilla tortillapohjilla.
Punakaalisalaatti
- 200 g Punakaalia
- 1 rkl Sokeria
- 1 Limetti
- Siivuta punakaali niin ohueksi, kuin saat.
- Purista joukkoon limen mehu ja sokeri. Laita jääkaappiin tekeytymään muiden valmistusten ajaksi.
Fetatzatziki
- 1/2 Kurkku
- 1 Valkosipulin kynsi
- 150 g Turkkilaista jugurttia
- 1/2 Sitruuna
- 1 tl Hunajaa
- 200 g Hyvää feta- tai salaattijuustoa
- Suolaa
- Mustapippuria
- Poista kurkusta lusikalla vetinen keskiosa ja raasta loput.
- Hienonna valkosipuli, lisää kurkun kanssa turkkilaisen jugurtin joukkoon.
- Murenna feta-/salaattijuusto joukkoon.
- Raasta joukkoon hieman sitruunan kuorta sekä purista joukkoon noin 1/4 sitruunan mehusta.
- Mausta ripauksella suolaa, pippurilla sekä teelusikallisella hunajaa.
- Laita jääkaappiin tekeytymään.
Gyros-täyte
- 200 g Korpelan gyrosta
- 1 Sipuli
- 2 Valkosipulin kynttä
- 1 Paprika
- 1 Chili
- N. 2 cm x 2 cm pala inkivääriä
- 1 Nippu korianteria
- 1/2 dl Seesamiöljyä
- 1 rkl Seesaminsiemeniä
- 1 Limetti
- 2 rkl Soijaa
- 1/2 dl Osterikastiketta
- Sokeria
- Suolaa
- Mustapippuria
- Hienonna sipuli, paprika, valkosipulit, chili ja inkivääri. Kuullota näitä pannulla seesamiöljyssä noin 10 minuuttia. Lisää seesamin siemenet puolessa välissä joukkoon.
- Lisää joukkoon gyrokset.
- Mausta soijalla, osterikastikkeella ja ripauksella sokeria, suolaa ja pippuria.
- Raasta puolikkaan limen kuori ja purista myös puolikkaan mehut joukkoon.
- Lopuksi lisää vielä 1/2 nippua hienonnettua korianteria.
Voit käyttää myös kaupan tortillalättyjä, mutta ...
Tortillalätyt (6kpl)
- 2 dl Durumjauhoja
- 2 dl Vehnäjauhoja
- 2 dl Vettä
- 1 rkl Öljyä
- 1 tl Hunajaa
1. Sekoita raaka-aineet keskenään ja vaivaa noin 10 minuuttia, kunnes taikina on pehmeää ja ei tartu sormiin.
2. Muotoile taikinasta 6 palloa ja anna levätä liinan alla 30 minuuttia.
3. Kauli taikinapalloista noin 3 millimetrin paksuiset lätyt.
4. Valitse pannu, joka kestaa korkeita lämpötiloja.
5. Paista lätyt kovalla lämmöllä noin 30 sekunttia per puoli.
6. Täytä lätty aikaisemmin valmistetuilla lisukkeilla ja nauti.